Takaisin

Maximus minimus -näyttely 26.9.–16.12.2022

Teemana ovat erilaiset mittakaavat. Lasten ja nuorten tekemän taiteen äärellä on nähtävää ja koettavaa ruohonjuuritasolla elävistä olennoista ja minimaailmoista aina planetaarisiin maisemiin asti. Näyttelyn ovat tuottaneet yhdessä Lasten ja nuorten taidekeskus, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi. 

Taidekeskuksen kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta on esillä katsomiseen ja näkemiseen liittyviä teoksia. Maailmaa tarkastellaan sekä kaukoputken että mikroskoopin avulla. Teoksista löytyy erilaisia perspektiivejä ja uusia näkökulmia tuttuihin asioihin. Kuvataidekoulun ja käsityö- ja muotoilukoulun oppilastöissä pieni voi olla suurta ja suuri kutistua pieneksi. Galleriasta löytyy sekä jättiläisiä että perhosen siiven suomuja, kokonaisia maailmoja pienoiskoossa, yhdelle vesipisaralle sopivia tarjoiluastioita ja kukkia, joiden terälehtien alle voisi vaikka käpertyä nukkumaan Peukalo-Liisan tavoin. Minecraft-maailmasta tuttuja elementtejä on rakennettu kolmiulotteiseen muotoon, katsojalle sopivassa mittakaavassa. Kulttuuripolulla keväällä 2022 Villa Artussa vierailleet 1. ja 9. luokkien oppilaat ovat myös osallistuneet teoksillaan näyttelyyn. Perhospuutarhan suuren pääkallokiitäjän siiven suomut muodostuvat ekaluokkalaisten savipainantatöistä ja tilan valloittaneet monimuotoiset pahvihyönteiset ovat 9. luokkien oppilaiden tekemiä.  350-kertaiseksi suurennetut paperitoukat, jotka syntyivät kuvataiteilija Sini Havukaisen ohjaamissa työpajoissa, ovat kiivenneet seinälle vartioimaan tilaa.

Toiminnallisessa näyttelyssä voi osallistua  valtavan hämähäkinseitin punomiseen tai astua Camera obscuran sisään tarkastelemaan ulkopuolelta heijastuvaa maisemanäkymää. Mikroskoopeilla pääsee katselemaan kaikkein pienimpiä yksityiskohtia ja avaruusnäkymään voi suunnitella oman planeetan. Ryhmille on toiminnallisia kierroksia, opastuksia ja satutunteja.

Lapsen oikeuksien viikolla 14.-20.11 alkavat avoimet aamupäivät kutsuvat lapsiperheitä tutustumaan omatoimisesti näyttelyyn marras- ja joulukuussa. Villa Artussa voi viettää aikaa, syödä omia eväitä ja tehdä näyttelyssä olevia toiminnallisia tehtäviä oman aikataulun mukaisesti. Avoimet aamupäivät ovat 15.11., 23.11. ja 1.12. klo 8:45-12.

Suurenmoista! -tapahtumapäivää vietetään lauantaina 8.10. Muusikko Katri Oikarisen konsertissa kuulijatkin pääsevät ääneen ja osallistumaan vuoroin voimistuvan, vuoroin hiljenevän äänimaailman luomiseen. Ohjelmassa on myös taidetyöpajoja kaikenikäisille.

Näyttelyt ovat avoinna ma–to klo 12–19 ja pe klo 12–15. Suljettu (vko 42) 17.10 – 23.10 ja 6.12. Näyttelyihin on vapaa pääsy. Ryhmät varaavat näyttelykäynnin ennakkoon. Vierailut ovat mahdollisia myös aamupäivisin. Varaukset: 050 467 8308.