Takaisin

Kehona 24.1.–13.3.

Villa Artun galleria

Saa koskea! – KEHONA avaa aistit taidekokemukselle.

Kulttuuritalo Villa Artun gallerian valtaava näyttely Kehona pohtii kehollisen tiedon ja eri aistien merkitystä. Teoksia voi katsoa ja koskettaa ja niihin voi liittyä ääniä, tuoksuja ja liikettä. Eri aistit antavat teoksista erilaista tietoa ja laajentavat kokemusta taiteesta.

Lähtökohtana näyttelyssä on eri ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan. Sokea henkilö kokee saman taideteoksen eri tavalla kuin näkevä henkilö. Lapsi kokee taideteoksen eri tavalla kuin aikuinen. Näyttely sopiikin hyvin kaikenikäisille ja eri tavoin aisteja käyttäville henkilöille. Näyttelyn teoskyltit on kirjoitettu myös pistekirjoituksella. Teokset ovat leikitteleviä ja monitasoisia tuntoja herättäviä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu, kuvailee näyttelyn kuraattori Päivi Setälä.

Taiteilijat ovat lähestyneet teosten kosketeltavuutta eri tavoin. Sanna Pajunen-Kyynäräistä on innoittanut pistekirjoituksen kolmiulotteisuus ja veistoksellisuus. Pisteet ovat kasvaneet isoiksi halattaviksi muodoiksi ja muuttuneet leikkimieliseksi palapeliksi. Kirsi Jaakkolan maalauksissa lumesta löytyy uusia muotoja, joita voi kosketella. Kehon mittasuhteet joutuvat koetukselle Jaakkolan liikkuvan veistoksen kohtaamisessa. Toni Lehtolan moottoroitua eläintä voi varovasti silittää. Veijo Setälän veistostalojen taajamaa voi käyttää soittimena, leikkikaluna tai pelinä.

Kehona-näyttelyn on tuottanut Porin lastenkulttuurikeskus ja Porin taidemuseo, jonka kokoelmiin teokset kuuluvat.

Tutustu myös Porin taidemuseon näyttelysivuun, jossa on mm. videomateriaalia
http://www.poriartmuseum.fi/fin/nayttelyt/2014/150/index.php
Näyttelyn kuvailutulkkaukset, viittomakieliset esittelyt, taiteilijoiden ja 8-vuotiaan pojan kävijän kokemus näyttelystä löytyvät verkkosivulta.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Toiminnallisia opastuksia ryhmille

Kehona-näyttelyyn voi varata työpajoja ja opastuksia etukäteen. Työpajoissa tutustutaan Kehona-näyttelyn teoksiin ja pohditaan aistien merkitystä kokemusten ja tiedon välittymisessä. Työpajoja ja opastuksia on päiväkoti-, esiopetus, alakoulu- ja yläkouluryhmille. Tarkempia tietoja toiminnallisista opastuksista ja niiden varaamisesta löytyy tästä linkistä.

 

Body Language – Kehon kieltä 24.1.–13.5.

Maalaus, jossa kasvot. Kasvojen eteen on nostettu käsi. Kynnet ja henkilön suu ovat kirkkaan punaiset, muuten värit ovat maanläheiset ja murretut.
Teos kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta, Magdalena Ciok, 10 v., Hui kauhistus, Oh my dear, Puola

Villa Artun käytävägalleria

Kehona-näyttelyn teemaan liittyen Villa Artun käytävägalleriaan on koottu lasten ja nuorten teoksia eri kulttuureista. Teokset ovat Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Teokset tuovat esille kehon kieltä, eleitä, ilmeitä ja liikkeitä sekä aisteja.