Takaisin

Uusi näyttelymme, Kehona, on rakenteilla ja avautuu 24.1.2020.

Kehona 24.1.–13.3.

Villa Artun galleria

Saa koskea! – KEHONA avaa aistit taidekokemukselle.

Kulttuuritalo Villa Artun gallerian valtaava näyttely Kehona pohtii kehollisen tiedon ja eri aistien merkitystä. Teoksia voi katsoa ja koskettaa ja niihin voi liittyä ääniä, tuoksuja ja liikettä. Eri aistit antavat teoksista erilaista tietoa ja laajentavat kokemusta taiteesta.

Lähtökohtana näyttelyssä on eri ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan. Sokea henkilö kokee saman taideteoksen eri tavalla kuin näkevä henkilö. Lapsi kokee taideteoksen eri tavalla kuin aikuinen. Näyttely sopiikin hyvin kaikenikäisille ja eri tavoin aisteja käyttäville henkilöille. Näyttelyn teoskyltit on kirjoitettu myös pistekirjoituksella. Teokset ovat leikitteleviä ja monitasoisia tuntoja herättäviä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu, kuvailee näyttelyn kuraattori Päivi Setälä.

Taiteilijat ovat lähestyneet teosten kosketeltavuutta eri tavoin. Sanna Pajunen-Kyynäräistä on innoittanut pistekirjoituksen kolmiulotteisuus ja veistoksellisuus. Pisteet ovat kasvaneet isoiksi halattaviksi muodoiksi ja muuttuneet leikkimieliseksi palapeliksi. Kirsi Jaakkolan maalauksissa lumesta löytyy uusia muotoja, joita voi kosketella. Kehon mittasuhteet joutuvat koetukselle Jaakkolan liikkuvan veistoksen kohtaamisessa. Toni Lehtolan moottoroitua eläintä voi varovasti silittää. Veijo Setälän veistostalojen taajamaa voi käyttää soittimena, leikkikaluna tai pelinä.

Kehona-näyttelyn on tuottanut Porin lastenkulttuurikeskus ja Porin taidemuseo, jonka kokoelmiin teokset kuuluvat.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Toiminnallisia opastuksia ryhmille

Kehona-näyttelyyn voi varata työpajoja ja opastuksia etukäteen. Työpajoissa tutustutaan Kehona-näyttelyn teoksiin ja pohditaan aistien merkitystä kokemusten ja tiedon välittymisessä. Työpajoja ja opastuksia on päiväkoti-, esiopetus, alakoulu- ja yläkouluryhmille. Tarkempia tietoja toiminnallisista opastuksista ja niiden varaamisesta löytyy tästä linkistä.

 

Body Language – kansainvälistä lasten ja nuorten taidetta 24.1.–13.5.

Villa Artun käytävägalleria

Kehona-näyttelyn teemaan liittyen Villa Artun käytävägalleriaan on koottu lasten ja nuorten teoksia eri kulttuureista. Taidekeskuksen arkistosta kootut kuvat tuovat esille kehon kieltä, eleitä, ilmeitä ja liikkeitä.