Takaisin

LUONNONVÄRIPALETTI-näyttely Kulttuuritalo Villa Artussa 26.1.–20.5.2021.

Väriä ja voimaa luonnonkasveista – Luonnonväripaletti-näyttelyssä tutustutaan värien maailmaan kestävän kehityksen näkökulmasta

Luonnonväripaletti-näyttelyssä tarkastellaan luonnonvärejä luonnonsuojelun, ekologisten teemojen ja tulevaisuusajattelun kautta. Idea näyttelyyn tuli kesän kasvien väriloistosta ja kasvien ja sienien käyttämisestä värjäämiseen. Lähtökohtana toimi myös kysymys siitä, kuinka luonnonvärejä ja -materiaaleja voi hyödyntää luontoystävällisellä tavalla taidetyöskentelyssä. Luonnonväripaletti-näyttely aloittaa Villa Artussa toiminnan, jossa suunnataan yhdessä lasten ja nuorten kanssa kohti ekologisesti kestävämpää tulevaisuutta.

 

Mikrobeista auringon valoon

Näyttely rakentuu 76 teoksen ympärille, jotka on koottu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Eri aikoina tehdyt teokset paljastavat, että luonnosta huolehtiminen on ollut lasten ja nuorten mielissä tärkeää jo useilla vuosikymmenillä. Teemoina ovat ekosysteemille elintärkeät asiat kuten vesi, valo ja pimeys, metsät, hyönteiset, sienet ja mikrobit. Kaikkia tarvitaan, niin pieniä hyönteisiä kuin puhdasta vettä ja sopivasti auringon valoa, jotta kasvit pystyvät tuottamaan happea, muokkaamaan maata ja tuottamaan väriaineita myös ihmisten käyttöön.

 

Pehmeitä väriskaaloja ja virtaavaa vettä

Näyttelyssä olevien kankaiden ja lankojen toisiinsa sointuvat värit syntyivät tuottaja Nina Laaksosen ja käsityönopettaja Niina Vyyryläisen viime kesän ja syksyn kasvivärjäyskokeiluissa. Värjäysprosessista kerrotaan videon, valokuvien ja värjäysmallien avulla. Hyvinkään kuvataidekoulun oppilaat tutkivat vedenpinnan liikkeitä syksyisessä luonnossa. Heidän maalauksistaan muodostuu galleriassa virtaava puro. Oppilaat ovat tehneet myös tussipiirustuksia järviruo’oista. Valokuvaaja Tero Makkonen kuvasi näyttelyä varten videon metsäpurosta ja valokuvasi värjäyksissä käytettyjä luonnonkasveja.

 

Ekologisia teemoja ja tulevaisuuden visiointia

Luonnonvärien tutkiminen voi innostaa katsojia kierrättämiseen ja luontoarvojen vaalimiseen. Näyttelyssä pääsee myös visioimaan kestävää tulevaisuutta. Näyttelyn Tulevaisuus-nurkkaukseen saa jokainen jättää oman viestinsä kasvien ja luonnon puolesta Entä jos? -seinälle. Mielikuvamatka-äänitteessä pohditaan tulevaisuuden ruokaa. Näyttelyn tulevaisuusosio on tehty yhteistyössä Annantalon ja Tulevaisuuskoulun kanssa.

 

Interflora – kasvitutkielmia maailmalta 26.1.–31.5.

Interflora – kasvitutkielmia maailmalta on Villa Artun käytävägalleriassa esillä oleva 25 teoksen kokonaisuus. Teokset on koottu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Teoksissa on tutkittu kasveja läheltä ja kaukaa. Esillä on yksityiskohtaisia tutkielmia kukkivista kukista, asetelmia maljakoissa sekä niittyjä ja kukkapeltoja eri maista.

 

Opastuksia ja työpajoja – maalausta luonnonaineilla ja soittimia japanintatarista

Näyttelyyn on varattavissa opastettuja kierroksia kaikille aiheesta kiinnostuneille sekä työpajoja päiväkoti- ja kouluikäisille sekä yläkoulun ja toisen asteen ryhmille. Lisää tietoa työpajoista tästä linkistä

 

Luonnonväripaletti-näyttelyn tapahtumaviikko 10.-18.4.

Tapahtumaviikolla on ohjelmaa perheille. Osalllistuminen tapahtuu turvallisesti kotoa käsin, etänä. Sisältö sopii kaikenikäisille, lapset ja aikuiset voivat osallistua yhdessä. Ohjelmassa on näyttelyyn tutustumista, taidetyöpaja, muusikko Katri Oikarisen Luonnontaajuuksilla-konsertti ja Tanssiteatteri Raatikon esitys Hulivili ja oikkuileva ilmasto. Tarkemmat ohjelmatiedot päivitetään lähempänä tapahtumaviikkoa. Seuraa myös Villa Artun Facebook- ja Instagram-tilejä.

 

Näyttelyä on tukenut Uula Color lahjoittamalla gallerian maalauksessa käytetyt luonnonmukaiset ja muovittomat maalit.

 

Huom! Villa Artun galleria on suljettu koronatilanteen vuoksi toistaiseksi. Näyttelyn avautumisesta yleisölle tiedotetaan Villa Artun verkkosivuilla ja some-kanavilla.

Lisätietoja: Kulttuuritalo Villa Arttu, Lasten ja nuorten taidekeskuksen paikallinen tuottaja Elina Katara, elina.katara@artcentre.fi, p. 0400 955 353.